Följ Allt om Elbil
Pressbild: Business Region Göteborg/Cision.

Laddning

400 nya laddpunkter för elbåtar från Göteborg till norska Kristiansand

400 nya laddpunkter för elbåtar i hamnar längs kusten från Göteborg hela vägen till Kristansand på norska Sørlandet ska bli verklighet. Bakom initiativet står ett svensk-norskt samarbetsprojekt som nu beviljats EU-medel.

Sverige och Norge har tillsammans en miljon motordrivna fritidsbåtar. Nästan alla drivs av fossila drivmedel och koldioxidutsläppen uppskattas till över 400 000 ton per år plus miljöskadliga ämnen. En förutsättning för att elektrifiera fritidsbåtarna är laddinfrastruktur.

– Vi var några som började föra samtal om detta redan 2018. Sedan dess har oerhört mycket hänt kring elektrifieringsomställningen, inte minst inom fordonsbranschen där elektrifieringen verkligen exploderat. Att vi nu får det här projektet beviljat med EU-medel stärker oss i vår övertygelse att vi ligger helt rätt i tiden, säger Madeleine Johansson, projektledare på Business Region Göteborg.

Norge har kommit längre med omställningen av fritidsbåtar än Sverige. Bland annat finns sedan några år en elbåtsförening med syfte att arbeta för det gröna skiftet för fritidsbåtar. I Arendals kommune pågår arbete med såväl laddplaner som laddkarta och elbåtsfestivalen Lydløs är en välbesökt arena för framtidens båtliv.

Samarbetet kommer att ske under namnet go:LEIF (Grön Omställning med Laddning, Elektrifiering och Infrastruktur för fritidsbåtar). Det sträcker sig från den 1 mars 2023 till den 31 december 2025 och kommer fokusera på:

  • Öka intresse och kompetens kring eldrivna båtar och elbåtsladdning hos hamnar, kommuner och båtintresserade.
  • Tillhandahålla testbäddar inom laddinfrastruktur för test och demo och företagssamverkan.
  • Stärka teknikutveckling och regionens näringsliv inom berörda områden.
  • Forskningsstudier kring fritidsbåtanvändning för kunskapsuppbyggnad viktig för utvecklingen av elbåtar och laddinfrastruktur.
  • Affärsmodeller för laddning, effekt på elnät och potential att kombinera båtladdning med förnybar energiproduktion.

Klicka för att kommentera

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Newsletter Signup

Allt om Elbåt – senaste nyheterna om eldrivna motorbåtar!

Connect
Newsletter Signup