Följ Allt om Elbil

Elbåt

Här är elsportbåten Frauscher x Porsche eFantom

Porsche och Frauscher Shipyard har tillsammans lanserat den första eldrivna sportbåten, 850 Fantom Air, som är utrustad med samma teknik som den kommande helelektriska Porsche Macan. Båten är en imponerande fusion av prestanda och elegans och erbjuder en banbrytande vattensportupplevelse.

Elsystemet i Frauscher x Porsche 850 Fantom Air är hämtat från Porsches Premium Platform Electric (PPE), som även ligger till grund för den nya Macan. Båten drivs av en kraftfull permanentmagnetiserad synkron elmotor (PSM) med en toppkraft på 400 kW. Den imponerande kraften överförs till båtens karakteristiska marina Z-drivning genom en axel. Elmotorn är placerad i båtens akter medan kontrollerna är skyddade i en vattentät låda med Porsche-logotypen. Ett litiumjonbatteri med en kapacitet på 100 kWh, hämtat från Macan, sitter under lounge-området i båtens akter. För att säkerställa en bekväm åktur har Porsche valt trådrepmonteringar för upphängningen i stödramen.

Den imponerande prestandan och mångsidigheten hos Frauscher x Porsche eFantom framgår av de olika förinställda körlägena: Docking, Range, Sport och Sport Plus. Dessa lägen ändrar gasresponsen och har olika hastighetsgränser, vilket gör det möjligt att anpassa båtens prestanda till olika situationer. I Docking-läget är hastigheten begränsad till åtta knop (ca 15 km/h), idealiskt för hamnkörning. Vid den optimala kryssningshastigheten på 41 km/h (ca 22 knop) räcker batteriet i cirka en timme eller 45 kilometer. För längre kryssningar i lugnt tempo är räckvidden över 100 kilometer möjlig. I Sport Plus-läget kan båten nå en topphastighet på 85 km/h (ca 46 knop), vilket gör den till en riktig fartdemon.

Laddning är snabb och smidig tack vare Porsches 800-volts teknik. Båten kan laddas med över 250 kW likström vid snabbladdningsstationer och batteriet kan fyllas från 10 procent till 80 procent på mindre än 30 minuter. Dessutom kan den laddas med växelström vid vanliga uttag, vilket förväntas vara det vanligaste sättet att ladda eftersom infrastrukturen finns i de flesta hamnar. En 11 kW AC-laddare finns också ombord som standard.

Båtens design är inget mindre än spektakulär och bär Studio F. A. Porsches signatur. Den högblanka svarta instrumentpanelen bakom den ramlösa, tonade akrylglasvindrutan ger ett exklusivt intryck. Winglet-designen på sidorna, som hyllar Porsche 911, fungerar också som praktiska handtag. Fem analoga mätare på instrumentpanelens övre nivå ger båten en sportbilskänsla samtidigt som de ger viktig information. Ratten är typisk för Porsche och har material som tål marina förhållanden. Båten har även bekväma säten, designade av Studio F. A. Porsche, som ger utmärkt lateral support och är inspirerade av sportsäten i Porsche-bilar.

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air bygger på Frauschers tidigare modell, 858 Fantom Air dagkryssare, vilket ger båten en rymlig skrovdesign och plats för upp till nio passagerare. Det generösa loungeområdet på aktersidan har två solbäddar, medan det främre området har ytterligare två stoppade bänkar för avkoppling. Sätena är klädda med hållbart konstläder, och kunder kan välja mellan olika färgalternativ för att anpassa sin båt.

Elsportbåten är också utrustad med två hopfällbara bimini-toppar som ger skugga under soliga dagar, och den har en högkvalitativ ljudanläggning med bluetooth- och WiFi-anslutning. Allt kan kontrolleras via den 12-tums multioformationsskärmen, som även integrerar ekolod och kartplotter. För enklare förtöjning och avfärd har båten en bogpropeller och ett elektriskt rostfritt ankare med rostfri kedja. LED-belysning skapar stämning, både över och under vattnet.

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air är en imponerande prestation inom eldriven vattensport, som kombinerar hög prestanda, elegant design och miljömedvetenhet. Båtens individualiseringsmöjligheter gör den till ett unikt val för dem som söker en exklusiv och kraftfull vattensportupplevelse.

Klicka för att kommentera

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Newsletter Signup

Allt om Elbåt – senaste nyheterna om eldrivna motorbåtar!

Connect
Newsletter Signup