Följ Allt om Elbil

Laddning

Lysekil för snabbladdare får eldrivna båtar (och bilar)

Sverige och Norge har tillsammans över en miljon fossildrivna fritidsbåtar, och många trafikerar de svenska västkusten. Årligen släpper de två länderns fritidsbåtstrafik ut 400 000 ton koldioxid. Som en del av det EU-finansierade projektet go:LEIF.byggs det nu snabbladdare får att främja den eldrivna båttrafiken.

Projektet har som mål att genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller vara en del i den gröna omställningen. Skagerrakregionen har med sin utpräglade fritidsbåtskultur, många hamnar, marina besöksmål och en tradition av båttillverkning goda förutsättningar för snabb omställning.

Nu byggs den första snabbladdaren i Lysekil och kommer erbjuda en laddeffekt på över 150 kW för både båt och bil. Det hela är en gemensam satsning genom LEVA i Lysekil AB och Lysekils kommun. Det ger Lysekils kommun trolig tätposition när det gäller publik laddinfrastruktur för fritidsbåtar i Sverige.

– Vi såg den här chansen gemensamt med kommunen och att behovet av snabbladdare i första hand för bil i Lysekil växer för var dag. Med Lysekils läge vid havet känns det naturligt att vi ska ligga i framkant inom det marina och genom laddinfrastruktur bereda möjlighet till grön omställning för fritidsbåtar, berättar Mikael Niklasson, Projektledare innovativa Energitjänster, hos LEVA i Lysekil.

– Personligen tror jag laddinfrastruktur stärker kommunens konkurrenskraft och skapar möjligheter för våra invånare, företag och besökare. Att bygga en supersnabbladdningsstation som kan ladda både båt och bil medför att kostnaderna hålls nere jämfört med att bygga två separata stationer, fortsätter Mikael Niklasson.

Den nya snabbladdaren byggs på området vid Rosviks torg i södra hamnen. Den ligger bra till utifrån befintliga trafikflöden för både båt och bil. För båt är placeringen vid kajen nära färjan mellan Lysekil och Fiskebäckskil. Platsen erbjuder gott väderskydd och enkel angöring med båt och laddaren får också god synlighet och exponering.

– För oss som både driver gästhamn och har många fasta båtplatser i Lysekil är placeringen vid Ångbåtsbryggan mycket bra och ger oss en fin position inför morgondagens båtliv, säger Ellinor Jensen, Hamnchef i Lysekils Kommun.

Laddstationen planeras att driftsättas under april 2024.

Klicka för att kommentera

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Newsletter Signup

Allt om Elbåt – senaste nyheterna om eldrivna motorbåtar!

Connect
Newsletter Signup